2010. december 28., kedd

Odeon DiszkóTÉKA Szilveszter !!!

Ha még nincs ötleted hol töltsd el az év utolsó óráit, ne habozz, gyere el tékásokkal bulizni a Trapézba! A nagy sikerű márciusi DiszkóTÉKA után újra a Dj pult mögé állnak a kölcsönzés nagyágyúi és őrült eklektikában mutatjuk be, mi jár a filmeken kívül az agyunkban...
























(a plakáton szereplő férfi ismerős lehet valahonnan, Dj Atom meg a Puskinból...)



DiszkóTÉKA a facebookon









2010. december 20., hétfő

Karácsonyi filmajánló+ünnepi nyitvatartás

Csingiling, itt a Karácsony előtti utolsó hajrá, a kinek-nincs-még-ajándéka-és-mi-a-csoda-legyen-az-egyáltalán??? időszak. Kicsit mindenki túl van pörgetve, ugye.
Sebaj, a téka most is a segítségetekre siet és ajánl egy pár ideglazító karácsonyi filmet:

Jeremiah S. Chechik: Karácsonyi vakáció
Ez az a pont mikor vállalom a nyilvános kövezést: IGEN én bírtam itt Chevy Chase-t és a cikis családi-összejövetelen való viccelődést. Fáradtan rötyögtetős, pont amilyen az ajándék csomagoláshoz kell.





Tim Burton: Ollókezű Edward
Minden emós filmbibliája, Johnny Depp legsápadtabb arca, Tim Burton egyik legnagyobb klasszikusa. Természetesen a többi műve is kötelező ilyentájt : Karácsonyi lidércnyomás, Nagy hal, Charlie és a csokigyár, Halott menyasszony...





Ulu Grosbard: Zuhanás a szerelembe
Karácsonyi bevásárlás közben elcserélt könyvek, roskadozó házasságok, bimbózó szerelmek negyven felett. Meryl Streep és Robert De Niro. Nem nyálas, szép.







Pasquale Festa Campanile: A lator
Ha unod már a Názáreti Jézus-t és a Passió-t, többször láttad már a Brian életét, mint ahány szentmisén voltál, akkor itt az ideje, hogy megnézd a sztorit egy piti szemfényvesztő szemszögéből. Bigottaknak nem, nyitottaknak ajánlott.





Nancy Meyers: Holiday
Karácsonykor lakáscsere, Amerikából Angliába és vissza. Kellemesen romantikus/vicces, persze csak ha nem láttad az Igazából szerelem-et. Csajoknak: Jude Law, pasiknak: Cameron Diaz és Kate Winslet, mindkét nem örömére: Jack Black.






Richard Boden: Fekete vipera karácsonyi éneke
Rowan Atkinson Mr. Bean előtt, Hugh Laurie Dr. House előtt. Fekete vipera minden bűnös ármány mögött. "Nem ajánlott egyházatyáknak, árváknak, unokahúgoknak, és a királyi család tagjainak."





...és akkor az animációs filmekről még nem is beszéltünk...Azokat meg ezeket is kiveheted, akár a decemberi akciónkat kihasználva : ha egyszerre 4 DVD-t kölcsönzöl ki és másnap zárásig visszahozod, csak 3-at kell kifizetni!

A téka nyitva tartása a jeles napokon a következő:

December 24. Péntek: 10h-14h
December 25. Szombat: ZÁRVA
December 26. Vasárnap: 14h-22h

December 31. Péntek: 12h-18h
Január 1. szombat: 14h-22h

A többi napon a hagyományos nyitva tartás van érvényben (14h-22h). A 25-i napért nem számolunk fel kölcsönzési díjat. Tehát: ha 24-én kiviszel 4 filmet, csak 26-án este 10-kor kell visszahoznod és csak 3-nak az egynapi díját kell fizetni! (ez a tékásmatek)
Ha nem találkoznánk addig :

Csillogó Karácsonyi képek, feliratok

2010. december 15., szerda

Decemberi megjelenések 3.

A háborús:

Kristijan Milic: Az élők és a holtak
A minden idők legjobb horvát filmjének kikiáltott, többszörösen díjazott háborús film két párhuzamos történeten keresztül mutatja meg a háborúk legsötétebb mélységeit. Az egyik a 93-as bosznia-hercegovinai harcokat veszi alapul, a másik szál a II. világháborúban küzdőket láttatja. Mindkét csapat reménytelen küzdelmet folytat az életben maradásért.




Az űrutazásos:

Jeffrey Roth: A teljes csoda
Az elsőfilmes Jeffrey Roth dokumentumfilmje az amerikai űrutazás aranykoráról, az Apollo-programról szól, melynek legfőbb célja az ember Holdra juttatása volt. A film azonban szokatlan módon a humán oldalról közelíti meg az emberiség történetének egyik igen fontos fejezetét, a sikeres leszállást a Föld körül keringő égitestre. Olyan űrhajósok mesélnek az előzetes kiképzésekről, tragédiákról, bajtársiasságról és az utazás életükre és családjukra gyakorolt hatásáról, mint Buzz Aldrin, Alan Bean, Edgar Mitchell, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan és Harrison Schmitt. Ezek a férfiak megvalósították az emberiség egyik nagy álmát, és testközelből tapasztalták meg, hogy milyen érzés eljutni egy eddig sosem látott, ismeretlen világba.

A hiánypótló romantikus:

Clint Eastwood: A szív hídjai
A felnőtt testvérpár édesanyjuk halála után hazaérkezik Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító történetre derül fény. Évekkel korábban, 1965-ben, Francesca férje és gyerekei egy távoli vásárra utaztak. Ezalatt egy idegen férfi vetődött a farmra, és útbaigazítást kért a nőtől: a közeli Rosamunde-hídat kellett lefotóznia a National Geographic magazin részére. Francesca felajánlotta, hogy megmutatja a hídhoz vezető utat. Beszélgetésbe elegyedtek, s a romantikus, más életről ábrándozó asszonyban mély vonzalom ébredt a fotós iránt. A rövidke négy nap alatt, amit együtt töltöttek, Francesca élete legnagyobb szenvedélyét élte át, amelynek történetét naplójában írta meg. Az azóta elhunyt fotós, Robert Kincaid hamvait a vízbe szórták a Rosamunde-hídnál, ahogyan azt évekkel később a testvérek anyja is kéri a végakaratában. Gyermekei a feltárult szerelmi történeten megrendülve súlyos döntés elé kerülnek: temessék-e anyjukat az édesapjuk mellé, ahogyan eredetileg a család tervezte, vagy tartsák tiszteletben utolsó akaratát, és végső hűségét élete nagy szerelméhez.

A hiánypó
tló szörnyecskés:

Joe Dante: Szörnyecskék
„Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után!“ Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a bájos, plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő…

2010. december 14., kedd

Nem tíz, hat

Kedves kölcsönzők!
A mai napon, 2010. december 15-én szerdán, a téka 14 órától 18 óráig tart nyitva, rendezvény miatt. Az elkésett DVD-ket megértéssel kezeljük :)

2010. december 9., csütörtök

Decemberi megjelenések 2.

TOP HIT:

Cristopher Nolan: Eredet
A profi tolvaj mindent el tud lopni. Minél nagyobb mester a szakmájában, annál kevésbé lehet előtte akadály. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik. E tudás tette Cobbot az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá. És most kap egy esélyt, hogy helyrehozza az összes régi hibáját, és visszaszerezze az elveszett életét. Ehhez nem lopnia kell, hanem profi bandája segítségével visszatérnie az eredethez, és egy gondolatot elültetni valakinek a fejében. Ez lesz a tökéletes bűntény. De a legjobb tervet is keresztülhúzhatja, ha a kiszemelt áldozat maga is profi. Aki olyan veszélyes, amilyenről Cobb még csak nem is álmodott.

A SKANDINÁV SZAKASZ:


Anders Thomas Jensen: Gengszterek fogadója
Koppenhágában felforrósodik a helyzet, ezért egy válogatott jómadarakból álló négyfős banda úgy dönt, hogy egy nagyobb összeggel a zsebükben lelécelnek külföldre. Útközben azonban kénytelenek megállni, hogy meghúzzák magukat egy kis falu határában lévő elhagyatott vendéglőben. Telnekmúlnak a hetek: a bandának csak nem akarózik a továbblépés, s hamarosan rájönnek, hogy tulajdonképpen bejön nekik a vidéki miliő, ezért úgy döntenek, hogy felújítják a vendéglőt és újra megnyitják kapuit. Persze, foglalkozásukból adódóan ez nem megy zökkenőmentesen és mint minden gengszter életében, a múlt ezúttal sem enged…
Anders Thomas Jensen rendezői trilógiájának (Ádám almái, Zöld hentesek) első darabja ez a keserédes zsiványfilm, melyben a legjobb gengszterkomédiák morbid humora találkozik a skandináv életszemlélettel olyan színészzsenik tolmácsolásában, mint Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen és Nikolaj Lie Kaas.

Anders Thomas Jensen: Zöld hentesek
Bjarne és Svend nem csak jó haverok, de kollégák is: mindketten egy kisvárosi hentesüzletben melóznak. A kissé magának való párosnak ezzel nem is lenne semmi baja, csupán a főnökük, Holger terrorját viselik nehezen, ezért úgy döntenek, hogy saját vállalkozásba fognak. Igen ám, de két hentes nem fér meg egy városkában – az üzlet pang, egészen odáig, míg egy véletlen halálesetet és egy-két merész döntést követően a két fickó elő nem áll egy húskülönlegességgel, melynek köszönhetően a boltjuk hirtelenjében fellendül. Közben a városban egyre több személynek veszik nyoma, a nyomok pedig Bjarne-höz és Svendhez vezetnek… Anders Thomas Jensen rendezői trilógiájának középső darabja a Delicatessen nyomdokaiban járó morbid komédia sok-sok verbális és helyzetkomikummal, melyben természetesen a könnyes/nevetős dán életfilozófia is megveti lábát. Mint mindig, Mads Mikkelsen és Nikolaj Lie Kaas személyében a rendező ezúttal is remek színészeket nyert meg bűnösen szórakoztató filmjéhez.

Lukas Moodysson: Mamut
Leo (Gael García Bernal) és Ellen (Michelle Williams) tökéletesen boldognak látszó new yorki pár, egy aranyos kislánnyal. A sikeres videójáték-szerző Leo Thaiföldre utazik néhány napra egy szerződés ügyében. A férfi nem szexturista, ám magányos és unatkozik, így egy bárban összemelegedik egy helyi prostituálttal. A baleseti sebész Ellen beletemetkezik munkájába és hosszú műszakokat vállal, így nem véletlen, hogy nyolc éves kislánya, Jackie egyre jobban érzi magát a bébiszitterrel. Gloriának is van gyereke, két kisfiú, akik alig várják, hogy anyjuk hazatérjen a Fülöp-szigetekre.
A svéd Lukas Moodysson drámája ezúttal a boldogság látszatáról, a mélyben rejtőző vágyakról és félelmekről szól.

A FÉRFI SZAKASZ:


Antal Nimród: Ragadozók
Egy elit harcosokból álló csapat, élükön egy zsoldossal (Adrien Brody) különös bevetésre indul. Nem ismerik egymást, és nem tudják, hogyan kerültek egy idegen bolygóra, méghozzá szabad prédaként. Egy orvos kivételével az alakulat tagjai mind hidegvérű gyilkosok: van köztük kommandós, bérgyilkos, elítélt, Yakuza-tag. Ők a legjobban kiképzett, legveszélyesebb ’ragadozók’ a Földön, akikre most a Ragadozók egy rendkívül kegyetlen új faja vadászik. Céljuk, hogy végleg kiirtsák a bolygójukra tévedt idegeneket. Felkészülési idő nincs. Kezdődik a hajtóvadászat. Antal Nimród és Pados Gyula – a Kontrollt is jegyző rendező-operatőr páros most az Oscar-díjas Adrien Brody-val és Laurence Fishburne-nel az élen az eredeti Predator-fim hangulatát megidézve egy igazán látványos, feszültséggel teli sci-fit készített. A producer: Robert Rodriguez.

Neil Marshall: A kilencedik légió
A kilencedik légió – egy lebilincselően izgalmas akciófilm – a Krisztus utáni második évszázad Britanniájában játszódik, ahol Quintus (Michael Fassbender) a Római Birodalom határszéli erődítményén való barbár rajtaütés egyetlen túlélője csatlakozik Virilus legátus (Dominic West) legendás kilencedik légiójához, mely északnak tart, hogy kiűzze a piktek rettegett hordáit. Azonban amikor az ismeretlen hadszíntéren rajta ütnek a légión, és Virilust foglyul ejtik, Quintus kilátástalan küzdelem elé néz, hogy kicsiny szakaszával életben maradjon az ellenséges vonalak mögött, és a mostoha terepen elkerülje kegyetlen pikt üldözőit – élükön a kegyetlen Etain-nal (Olga Kurylenko), miközben katonatársaival megkísérlik megmenteni legátusukat, és elérni a biztonságot nyújtó Római Birodalom határát.

Philip Noyce: Salt ügynök
Evelyn A. Salt (Angelina Jolie) a CIA alkalmazottja, de egy szovjet disszidens felismeri benne az oroszok kémjét: azt állítja, hogy Salt alvó ügynök, aki évek óta arra vár, hogy feladatot kapjon igazi munkaadóitól, és most el is jött az ideje. Hamarosan az USA-ba látogat az orosz elnök, őt kell majd megölnie. Salt főnökei nem bíznak semmit a véletlenre: azonnal lecsapnának addigi emberükre, ám van egy baj vele: túl jól képezték ki. Az ügynök kicsúszik a gyűrűből, és elmenekül. Az egész CIA a nyomába veti magát, ő pedig a saját és a férje életét is kockáztatja, hogy bebizonyítsa: valaki más az áruló.

24 - Nyolcadik évad
24 óra a világ: jön az életre szóló adrenalin bomba! Jack Bauer (Kiefer Sutherland) sötét titkok nyomára bukkan, halálos összesküvésekkel néz szembe, és az eddigieknél is látványosabb kalandokba keveredik az immár legendás 24 8. évadában.
A 8. napon Bauer versenyt fut az idővel, hogy megakadályozzon egy közel-keleti vezető ellen tervezett merényletet, aki egy béketárgyalás fontos szereplője. Közben a New York városára leselkedő halálos terrorfenyegetést is egyre komolyabban kell venni.
A valaha készült legpörgősebb, kihagyhatatlan meglepetés befejezést tartogató tévésorozat utolsó évada a székhez szögezi a nézőt – újra és újra és újra.

A NŐI SZAKASZ:


Gary Winick: Levelek Júliának
Sophie (Amanda Seyfried), aki ifjú titán egy magazinnál, munkamániás vőlegényével érkezik a festői Veronába, hogy karrierjüket félretéve végre átadják magukat egy romantikus kirándulásnak. A sors a lányt a reménytelen szerelem udvarába sodorja, ahol hajdan Rómeó és Júlia vallottak örök szerelmet egymásnak. A hely mára azoknak az összetört szívű hajadonoknak és asszonyoknak a zarándokhelye, akik itt hagyják néhány sorban leírt szerelmi bánatukat és Júliának szóló kérdéseiket. Véletlenül egy lány 50 éve írt levelére bukkan, aki ifjúkori olasz udvarlója után kutat. Sophie gondol egyet és válaszol a levélre, ám igen csak meglepődik, amikor levele Veronába hozza a nagymama korú Claire-t (Vanessa Redgrave), aki szkeptikus unokája társaságában folytatni akarja a keresést rég elvesztett kedvese után. A lány a jó sztori reményében bekapcsolódik a kutatásba. Kalandos utazás veszi kezdetét a napsütötte Olaszország zegzugos vidékein, ahol mindhármuknak - az egyetlen igaz iránytű - a szív mutatja az utat.

David Slade: Alkonyat-Napfogyatkozás
Minden egy döntéssel kezdődik… Végre újra együtt Bella Swan (Kristen Stewart) és Edward Cullen (Robert Pattinson). A halandó Bella élete visszatér a régi kerékvágásba, minden olyan, mint mielőtt a vámpír család, Cullenék elhagyták volna Forks városát. Azonban egy valami változott. Fény derült egy nagy és súlyos titokra, Bella legjobb barátja, Jacob Black (Taylor Lautner) egy vérfarkas, a vérfarkasok ősi ellenségei pedig a vámpírok. A lány két tűz közé került, hiába próbálja barátját és szerelmét kibékíteni egymással. Mindent elveszíthet. Lassacskán kettészakítja az Edward iránt érzett szereleme és Jacobhoz kötődő barátsága. Nem akar választani, és vajon mi lesz a viszály vége? Képesek-e a vámpírok és a vérfarkasok békében élni egymás mellett, úgy hogy ugyanazt a halandót szeretik? Képesek-e úgy élni és küzdeni, hogy még véletlenül se essen bántódása Bellának?

Pascal Chaumeil: Szívrablók
A Szívrablók Alexről és nővéréről szól, akik furcsa vállalkozást működtetnek: párkapcsolatokat szakítanak meg. Munkájuk bármennyire is erkölcstelen, ennek is megvannak a maga szabályai.
Első szabály : Boldog párt nem szabad elszakítani !
Második szabály : Munkában nincs szerelem !
Egy nap felbéreli őket egy gazdag férfi, hogy intézzék el lánya szakítását, aki épp férjhez menni készül. Kis utánajárás után Alexék számára világossá válik, hogy tökéletesen boldog párral van dolguk, ám a testvérek pénzügyeik rendezése érdekében készek megszegni első számú szabályukat. A bajt tovább tetézi néhány közösen eltöltött nap a menyasszonnyal, és Alex, a vérprofi szívrabló kezdi elveszíteni a fejét - megszegi a második szabályt.

Thomas Balmes: Babák - Az első év
Thomas Balmes rendező négy kisbaba életének első évét mutatja be. A világ egymástól távoli részein járunk, Namíbia, Mongólia, Tokyo és San Francisco a helyszín, ahol nyomon követhetjük a csöppségek mindennapjait.
Fejlett országok állnak szemben fejlődő országokkal. Felvetődik a kérdés – hol jobb felnevelni egy gyereket? Nyüzsgő nagyvárosban, a legnagyobb luxus közepette, babajógával és csoportterápiával, vagy a vadonban, ahol a gyerkőc porban csúszkál és a birkaitatóban fürdik? A meglepetés, hogy mind a négy gyerek hasonlóan kreatív és figyelmes, ugyanúgy fejlődik és tanul, a család anyagi helyzetétől és a társadalmi háttértől függetlenül.

AZ OLASZ SZAKASZ:


Giuseppe Tornatore: Baaria
Giuseppe Tornatore az Oscar-díjas, világszerte ismert és elismert olasz forgatókönyvíró-filmrendező legújabb alkotása ismét maradandó élménnyel ajándékozza meg az igényes mozgóképalkotások kedvelőit. Tornatore (részben önéletrajzi ihletésű) új alkotása egyszerre szórakoztató és szellemes, epikus elbeszélés nagy szenvedélyekről és magával ragadó utópisztikus álmokról. A Baaria egy hétköznapi hősökkel benépesített legenda, nagy ívű, fél évszázadot felölelő, rabul ejtő történelmi és társadalmi tabló. A cselekmény egy Szicíliai család három generációjának története: Ciccotól a fián Peppinon keresztül az unokáig, Pietroig. Az ők és családjaik magánéletén keresztül a film felidézi egy Palermói, vidéki közösség szerelmeit, álmait és csalódásait 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig. A fasizmus idején Cicco egy egyszerű pásztor, aki ennek ellenére az olvasás szenvedélyének hódol és habzsolja a könyveket, verseket, romantikus regényeket. Az éhezés idején és a második világháború alatt fia, Peppino látva az igazságtalanságokat, szenvedélyesen politizál, majd a háború után találkozik élete szerelmével. Kettőjük viharos kapcsolatát többen ellenzik Peppino politikai szerepvállalásai miatt. Ám a két fiatal mindent megtesz, hogy beteljesítsék álmaikat…

AZ IFJÚSÁGI SZAKASZ:


Jon Turteltaub: A varázslótanonc
Dave Stutler (Jay Baruchel) egy átlagos főiskolás srác, aki épp fizikavizsgájára készül, és szeretne randit kérni álmai nőjétől, Beckytől (Teresa Palmer). Balthazar Blake (Nicolas Cage) pedig egy igazi varázslómester, aki a mai, modern Manhattanben tengeti napjait, és próbálja megvédeni a várost ősi ellenfelétől, Maxim Horvath-tól (Alfred Molina). Balthazar nem boldogul egyedül, így felfogadja tanoncának Dave-et, akiben rejtett mágikus képességeket vél felfedezni. Sajnos ezek az erők túl mélyen lappanganak Dave-ben, aki bár keményen próbálkozik, csak nehezen tudja elsajátítani Blake összetett varázsművészetét. A mágus és segédje azonban keményen dolgoznak azon, hogy visszaszorítsák a sötétség erőit. Az ifjú Stutlernek most minden bátorságára szüksége lesz, hogy túlélje a kiképzést, megmentse a várost, és még a kiszemelt lány szívét is meghódítsa, hogy végül joggal nevezhesse magát igazi varázslótanoncnak.

2010. december 3., péntek

Hallgass néha rádiót is!

Ingyenreklám sorozatunk újabb állomásához érkeztünk: eljött az ideje, hogy egy pár jó szót szóljunk a Hét mesterlövésze című rádióműsorról. Ez az éteri csevej már két éve színesíti a Radiocafé műsorát a karizmatikus (aki hallotta már, tudja miről beszélek) Puzsér Róbert vezetésével és filmajánlói minőségében remekül megállja a helyét. Minden héten egy-egy műfajt, illetve filmtematikát vesznek górcső alá (pl. sci-fik, háborús filmek) és kimazsolázzák a filmtörténetből annak ékes vagy éppen elrettentő példáit, majd szigorúan fel/lepontozzák. (mondanom sem kell, hogy ezek a filmek a műsor után könnyedén kikölcsönözhetők a tékából). Puzsér mellett általában egy társműsorvezető asszisztál - és itt érkeztünk el a Puskinos érintettséghez: ezen a hétvégén a Hét mesterlövésze vendége lesz Nagypál Szabolcs, 2003 óta hűséges puskinos törzskölcsönző!
Tapasztalt filmtudor és alapos néző: megkockáztatom, hogy a tékás filmállomány harmadát látta (min. 3000 címről beszélünk), így van viszonyítási alapja... És a végére egy igazi bennfentes infó: a műsorban a skandináv filmművészet gyöngyszemei kerülnek terítékre!

Ránk is hulljon a csillagfény:

PUSKIN IS

2010. december 1., szerda

Decemberi megjelenések 1.

Mivel 2010-ben már csak háromszor írhatok friss megjelenésekről, ezért innentől minden szerdán becsületesen jelentek a tékába érkező új húsokról. Első felvonás:

Géla Babluani: 13-as
Vince, a fiatal és pénztelen villanyszerelő egy olyan boríték birtokába jut, melynek tartalma örökre megváltoztatja a sorsát. A boríték titokzatos utasításokat rejt, és Vince csak annyit tud, hogy segítségével egy vagyont kereshet. Hamarosan az alvilági szerencsejátékok legsötétebb bugyraiban találja magát, ahol az élete a tét.
Géla Babluani grúz filmrendező 13 - Tzameti című többszörös díjnyertes filmjével tört be a köztudatba. Most megadatott a lehetőség, hogy az izgalmas thrillert újraforgassa, mégpedig olyan sztárok közreműködésével, mint Jason Statham, Sam Riley, Mickey Rourke, Ray Winstone vagy 50 Cent.

Oliver Parker: Dorian Gray
London ködös, füstös, kicsit egyhangú estéit egy feltűnően jóképű ifjú feltűnése pezsdíti. Dorian Gray (Ben Barnes) tiszta, ártatlan lelkületével hamar közkedvenccé válik. Lord Henry Wotton (Colin Firth) azonnal lecsap a tapasztalatlan Dorianre, s megfertőzi az örök élet utáni csillapíthatatlan vágy érzetével. Ráveszi, hogy hedonista elvek szerint éljen, s hogy mindentől elforduljon, mi a normális élethez köti. Dorian egyre lejjebb csúszik a kétes hírű nők és az ópiumbarlangok közötti körforgásban. Az örök fiatalság és szépség utáni vágya végül olyan döntésre kényszeríti, melyben már a lelke a tét...

Jordan Scott: Merülések
1934-et írunk. A helyszín egy angol bentlakásos lányiskola, ahol Miss G (Eva Green) tanárnőként dolgozik. A nő rendkívüli oktatási nézeteket vall, cigarettázik és fontosnak találja a testiséget, az erotikus vágyat. A lányokat is önálló gondolkodásra próbálja tanítani, a szórakozás és a szabadság fontosságát próbálja beléjük sulykolni. Különösen Fiammára koncentrál, a spanyol diákra, aki nemrég érkezett az iskolába...


Nicole Holofcener: Adni jó
Kate és Alex (Catherine Keener és Oliver Platt) Manhattanben él, régi bútorokat vásárol fel és ad el újra. Ki szeretnék bővíteni lakásukat, melyben pattanásaitól szenvedő tinédzser lányukkal (Sarah Steele) élnek, és megveszik a szomszéd lakást. Csak még egy kicsit várni kell, míg az előző lakó, a 91 éves, rozoga Andra (Ann Guilbert) meg nem hal.
Kate és családja egyre jobban megismeri Andrát és unokáit (Rebecca Hall és Amanda Peet). Az ellenszenv, bizalmatlanság, barátság és együttérzés váltakozik közöttük – sok humorral elbeszélve. Az Adni jó a modern életről szól, és közben tele van érzéssel és viccel: így látja a világot az író/rendező Nicole Holofcener (Jóbarátnők).

Harald Zwart: A karate kölyök
Dre (Jaden Smith) mindig új fiú. Édesanyja a munkája miatt nagyon gyakran kénytelen költözni, és a kissrác újra-és újra idegenek között találja magát, ahol be kellene illeszkednie. Ezúttal azonban a szokásosnál is nehezebb a helyzet: az új állomáshely Pekingben van, és Dre sehogyan sem találja a helyét. Amíg össze nem barátkozik a karbantartóval, Han úrral (Jackie Chan). Az öreg lesz a fiú egyetlen barátja, miután a suli sztárja, Cheng, a helyi kung-fu bajnok csúnyán elbánik vele. Dre egyetlen esélye, ha jelentkezik a közelgő kung-fu bajnokságra és megmutatja mindenkinek mire is képes. Han úr vállalja, hogy felkészíti őt…

James Mangold: Kéjjel-nappal
Amikor egy kisvárosi nő (Cameron Diaz) találkozik egy rejtélyes férfival (Tom Cruise), aki láthatóan nem fél semmitől, titkokkal teli, és mindig a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel, azt gondolja talán ő az, ő álmai pasija. Azonban hamarosan gyanítani kezdi, hogy valami nem stimmel, és rájön, hogy a férfi nem más, mit egy profi ügynök. Nincs sok választása, vele kell tartania, és egyszer csak egy árulásokkal, átverésekkel teli helyzetben találja magát. Halálos kalandokon verekszik keresztül magukat, meghökkentő helyzeteket cseleznek ki közös erővel. A túlélésük egyetlen záloga, ha bíznak egymásban. De vajon az ügynök az, akinek mutatja magát?

Csak a Puskinban:

Gordon Hessler: Szamurájok fejedelme
A 17. században Japán két részre szakad. A keleti sereget Tokugawa Ieyasu hadúr vezeti, és hadban állnak a Toyotomi-klánnal, valamint a nyugati sereggel. Bár megnyert nemrég egy csatát, rosszul áll a szénája a keleti haderőnek. Toyotomi seregének modern fegyverek kellenek, ami megfordíthatja a háború kimenetelét. Tokugawa Ieyasu elküldi legmegbecsültebb szamuráját, Mayedát és a fiát, Yourimunét Spanyolországba, hogy vegyenek ötezer muskétát. De a veszélyes úton sokan esküdnek össze ellenük. Mikor végre Spanyolországba érnek, ott semmi sem úgy alakul, ahogy várták.


A magyar szekció (régen várt régiek és az új):


Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal
Mona Paparu egyedül neveli hároméves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története. Mona Paparu beszámolója.
A történet 2004-ben indul egy romániai gyámügyi hivatalban, ahová a félig magyar, félig román származású Mona Paparu (Török-Ilyés Orsolya) azért érkezik, hogy adoptálja saját gyermekét (Hajdu Lujza). A hivatalnok (Ion Sapdaru) ismerteti vele a vonatkozó jogszabályokat és a tényállást, miszerint lányát rokonokra hagyta, amikor külföldre távozott, akik gondatlanul nevelték – a kuruzsló nagynéni többek között nyilvános szereplésre kényszerítette és pálinkával itatta –, így állami gondozásba került. A procedúra részeként kéri Monát, hogy mesélje el az elmúlt évek eseményeit, választ adva azokra a kérdésekre, hogy ki a gyerek apja, hogyan és miért hagyta el a lányát, hová ment, miből élt Nyugaton és miért jött vissza.

Gothár Péter: Megáll az idő
Kultfilm a magyar rock 'n'roll korszakról, amikor a véres történelem még kézzelfogható közelségben volt, de a hazugságok már erodálni kezdték az emlékezetet.
A kamasz Dini egyszerűen csak önmagát keresi. Apja disszidált. Szerelme, Szukics Magda lefekszik a bátyjával. Tanárok jönnek-mennek, ahogy a politika dirigálja. Anyja élettársa az őszinteség kerülésére buzdítja. Példaképét, Pierre-t, a lázadó nagyfiút kirúgják a gimnáziumból. Vele és Magdával indul a családfőt megtalálni Amerikába, de csak a Balatonig jutnak. Árulások és csalások jellemzik azt a (felnőtt)világot, amelybe Dini képtelen beilleszkedni. A díszlet a hatvanas évek elidegenítő neonvilága, ahol évtizedekre megállni készül az idő.
Gothár ebben a filmjében még hagyományos történetvezetést használ, de éppen itt húzza meg a határt - az idő bebetonozódásával a cselekmény értelmét veszti, szokványos módon elmesélhetetlenné válik.

Gothár Péter: Ajándék ez a nap
Zéman Irén egy zaklatott napja, amelynek végén legalább jót beszélget az őmelette sem kiálló szerelme feleségével. Reggel még lakást örököl egy eltartási szerződés lezárulta után, aztán másik otthont szerezne, hogy kikerülje az elhunyt akadékoskodó rokonait. Bürokratákkal harcol, névházasságot köt, adósságokat halmoz - mindezt azért, hogy együtt, biztonságban éljen a kétgyermekes családos férfival, de Pető Attila nem akar válni, így feleségül sem venni őt. Esti "révbeérése" pillanatnyi pihenés csak - Zéman Irén már attól is boldog, ha emberszámba veszik.
Gothár Péter szétbontja az időt és a teret, elvont narratívával kísérletezik. Első játékfilmjében karakteresen saját ízzel jelentkezik. Művében nem a történet a legfontosabb, hanem a hangulat. Ma is átérezhetően mutatja be a kor megélőinek kiszolgáltatottságát.

Szabó István: Álmodozások kora
A hatvanas évek eleji frissen diplomázott elektromérnökök új technikák fejlesztésén dolgoznak. Hamar beleütköznek a bürokrácia, a felnőtt társadalmat meghatározó védett érdekeltségek falába. Különböző beosztásokba kerülnek, az eltérő feladatok és tapasztalatok, a szerelem, a megváltozott felfogásmód következtében lassan szétzilálódnak a barátságok, a szellemi közösség. A filmművészeti újhullámok nyelvén megszólaló, lírai szépségű film a 25 éves rendező alteregójának érzés- és gondolatvilágán keresztül ábrázolja, miként vizsgálja fölül a fiatal generáció barátaihoz, egymáshoz, a felnőttek világához való viszonyát.

Szabó István: Apa
A magyar újhullám egyik legmarkánsabb műve Szabó István számtalan nemzetközi díjat nyert filmje. Játékosan meglóduló kamerája a képzelet szárnyán jár: a háborúban árvaságra jutott kisfiú néhány emlékből, különböző filmműfajok stílusában rekonstruálja Apa életét. Apa kedves használati tárgyainak, órájának, orvosi táskájának, szemüvegének, bőrkabátjának felhasználásával legendát sző személye köré: hős partizánnak, az üldözötteket a kórházban bújtató ellenállónak, új altatószert feltaláló híres orvosnak látja… A film nagy leleménye, hogy vizuálisan egybejátssza az apja után vágyó gyerek illuzórikus világát és ennek az időszaknak a történelmi valóságát: az országot gyereksorban tartó „bölcs vezér” mítoszát. A kisgyerek fantáziavilágán és az időközben felnőtt fiú visszaemlékezésein, érzelmein átsüt a korszak amnéziás történelme: Auschwitz, 1956, egy nemzedék árvasága, létbizonytalansága.

Szabó István: Szerelmesfilm
Oláh Jancsi Franciaországba utazik, hogy több mint tíz év után találkozzon gyermek- és ifjúkori nagy szerelmével, Katával. A vonaton újraéli kapcsolatukat, amelynek 1956 vetett véget, amikor Kata az emigráció mellett döntött. A francia kisvárosban együtt töltött feledhetetlen napok során szembesülnek a kiábrándító valósággal: mindketten megváltoztak. A közösen átélt félelmek és szép emlékek végérvényesen az édes-fájdalmas múlt részévé váltak.



Gaál István: Sodrásban
Szabadságvágy, öröm, kollektív akarat sugárzik a Tiszában iszapért merülő, virtuskodó fiatalok képeiből. A filmet nyitó Vivaldi Concerto Grosso futamaira vágott gyorsmontázsok, a fények- és árnyak játékossága jelzi a lendületet és tetterőt, mellyel a hatvanas évek fiatal pályakezdő generációja (és filmesei) változtatni akartak a kádári puha diktatúra hamis közösségi illúzókat hirdető klisévilágán. Fel sem tűnik, hogy az önfeledt bolondozás, bugyborékolás közben egy arc végérvényesen eltűnik, elkeveredve a többi fürdőző között...
A fiatalok önmeghatározó, morális szembesülési folyamatát a Gabi halálával Gaál puritán formakultúrával, erőteljes vizualitással fogalmazza meg. B. Nagy László, a korszak meghatározó filmkritikusa szerint „az új filmművészet anyanyelvét” teremtette meg ez a film, amely találó címének is köszönhetően a magyar újhullám jelképévé vált.

"A legkisebbek Puskinja" (copyright by Ikea):

Bogyó és Babóca
A Bogyó és Babóca mesesorozat egy kis erdőben játszódik, szereplői erdei cimborák, apró bogárkák baráti közössége. A két főszereplő Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. A történetek a gyerekek mindennapjaival foglalkoznak. A sorozatban nagy jelentősége, fontos szerepe van a természet szeretetének, tiszteletének. Bartos Erika meséi végre mozgóképen!




Shrek a vége, fuss el véle

Miután megvívott a gonosz sárkánnyal, megmentette a szép királylányt és a hozzá tartozó birodalmat, mitévő legyen egy ogre? Nos, ha Shrekről van szó, ő egy csapásra otthonülő családapa lett. Ahelyett, hogy a falusiakat rémisztgetné, mint régen, a kelletlen Shrek manapság még autogramot is ad a vasvilládra. Mi lett a bömbölő ogréval? Shrek a régi szép idők után sóvárog, amikor még "igazi ogre" lehetett, és ezért sikerül őt rászednie Rumpelstiltskinnek, a behízelgő modorú fondorkodónak, aki aláírat vele egy megállapodást. Így aztán Shrek egyik napról a másikra egy eltorzított Túl az Óperencián közepén találja magát, ahol az ogrékat üldözik, ahol Rumpelstiltskin a király, és Shrek és Fiona soha nem is találkoztak. Most Shreken a sor, hogy kiköszörülje a csorbát, megmentse a barátait, helyreállítsa a kizökkent világot és visszaszerezze egyetlen, igaz szerelmét.