2010. december 15., szerda

Decemberi megjelenések 3.

A háborús:

Kristijan Milic: Az élők és a holtak
A minden idők legjobb horvát filmjének kikiáltott, többszörösen díjazott háborús film két párhuzamos történeten keresztül mutatja meg a háborúk legsötétebb mélységeit. Az egyik a 93-as bosznia-hercegovinai harcokat veszi alapul, a másik szál a II. világháborúban küzdőket láttatja. Mindkét csapat reménytelen küzdelmet folytat az életben maradásért.




Az űrutazásos:

Jeffrey Roth: A teljes csoda
Az elsőfilmes Jeffrey Roth dokumentumfilmje az amerikai űrutazás aranykoráról, az Apollo-programról szól, melynek legfőbb célja az ember Holdra juttatása volt. A film azonban szokatlan módon a humán oldalról közelíti meg az emberiség történetének egyik igen fontos fejezetét, a sikeres leszállást a Föld körül keringő égitestre. Olyan űrhajósok mesélnek az előzetes kiképzésekről, tragédiákról, bajtársiasságról és az utazás életükre és családjukra gyakorolt hatásáról, mint Buzz Aldrin, Alan Bean, Edgar Mitchell, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan és Harrison Schmitt. Ezek a férfiak megvalósították az emberiség egyik nagy álmát, és testközelből tapasztalták meg, hogy milyen érzés eljutni egy eddig sosem látott, ismeretlen világba.

A hiánypótló romantikus:

Clint Eastwood: A szív hídjai
A felnőtt testvérpár édesanyjuk halála után hazaérkezik Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító történetre derül fény. Évekkel korábban, 1965-ben, Francesca férje és gyerekei egy távoli vásárra utaztak. Ezalatt egy idegen férfi vetődött a farmra, és útbaigazítást kért a nőtől: a közeli Rosamunde-hídat kellett lefotóznia a National Geographic magazin részére. Francesca felajánlotta, hogy megmutatja a hídhoz vezető utat. Beszélgetésbe elegyedtek, s a romantikus, más életről ábrándozó asszonyban mély vonzalom ébredt a fotós iránt. A rövidke négy nap alatt, amit együtt töltöttek, Francesca élete legnagyobb szenvedélyét élte át, amelynek történetét naplójában írta meg. Az azóta elhunyt fotós, Robert Kincaid hamvait a vízbe szórták a Rosamunde-hídnál, ahogyan azt évekkel később a testvérek anyja is kéri a végakaratában. Gyermekei a feltárult szerelmi történeten megrendülve súlyos döntés elé kerülnek: temessék-e anyjukat az édesapjuk mellé, ahogyan eredetileg a család tervezte, vagy tartsák tiszteletben utolsó akaratát, és végső hűségét élete nagy szerelméhez.

A hiánypó
tló szörnyecskés:

Joe Dante: Szörnyecskék
„Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után!“ Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a bájos, plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése